Határtalanul - Erdély 2016

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben is meghirdette a „Határtalanul” elnevezésű pályázatot, melynek célja, hogy az általános iskola 7. osztályos tanulói elutazhassanak a szomszédos országok magyarlakta területeire, ezzel elősegítve a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítését. Erre a tanulmányi kirándulásra a Bátonyterenyei Kossuth Lajos Térségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Bartók Béla és Kossuth Lajos Tagintézményének közös pályázata, 1.051.000 Ft-os állami támogatást nyert. Ebből az összegből 40 tanuló és 4 kísérő tanár utazhatott május 9-én Erdélybe.

Pályázatunk címe „Erdélyi fejedelmeink nyomában”, mivel idén olyan helyszíneket kerestünk fel, melyek valamelyik híres fejedelmünkhöz köthetőek.  Első állomásunk Nagyvárad volt, ahol megnéztük a Szent László Székesegyházat, az Egyházművészeti Múzeumot (Szent László királyunk ereklyetartóját és sok más értékes tárgyat) illetve a Petőfi-parkban szalagot kötöttünk a költő szobrára. Útközben megálltunk Körösfőnél, megvizsgáltuk a Körös eredését, rendbe raktuk a forrás területét. Szálláshelyünk Torockón volt, itt a Néprajzi múzeum, és a Vízimalom szerepelt a programban. Torockóra ajándékokat is vittünk, melyeket a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított helyi Szent Teréz Gyermekotthon lakóinak adtunk át. A helyi általános iskolásoknak tanulóink készültek egy műsorral, melyet ott adtak elő. A műsor három részből állt: egy hangszeres (furulyás) előadás, egy zenés-táncos fellépés, illetve „Az egerek” c. színdarab bemutatása.

Érdekes esemény volt az egész napos tordai kirándulás, a leereszkedés a sóbányába, majd egy gyalogtúra a tordai hasadékban. Nem hagytuk ki a tordai Katolikus Templomot sem, ahol több fejedelem is tartott országgyűléseket, mint pl. János Zsigmond, Báthory István.  Ellátogattunk Gyulafehérvárra is, mely Bethlen Gábor fejedelemségének központja volt, megnéztük a várat, az érseki székesegyházat, ott található Hunyadi János, Hunyadi László illetve János Zsigmond (az első erdélyi fejedelmünk) és édesanyja, Izabella királynő síremléke. A síremlékek előtt állva átérezték a diákok a magyar múlt nagyjainak dicsőségét. Kívülről tudtuk csak megnézni a híres könyvtárat, a Batthyaneumot, de túravezetőnk sok érdekességet mondott tanulóinknak, a könyvtár gyűjteményéről. Nagyenyedre is elutaztunk, melynek híres kollégiumát Bethlen Gábor alapította. Az intézménynek számos kiemelkedő magyar diákja volt, pl. Áprily Lajos költő, Barabás Miklós festőművész, Sütő András író. A kollégium után a nagyenyedi várat és a katolikus templomot tekintettük meg. Az utolsó napon Kolozsvár következett, megnéztük a Szent Mihály templomot, Mátyás király lovas szobrát, szülőházát, illetve Bocskai István szülőházát.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat a tanulmányi kiránduláson, történelmi és földrajzi ismereteiket gazdagították, külön élmény volt megismerkedniük az ott élő kortársaikkal, a torockói iskolásokkal, illetve a gyermekotthon lakóival. Emlékezetes volt számukra lovas kocsival végigmenni Torockón, közelről megtapasztalni a helyi népszokásokat. Kiemelném vendéglátóink kedvességét, segítőkészségét, mellyel bearanyozták ott tartózkodásunkat. Számomra az egyik legcsodálatosabb pillanat az volt, mikor kiléptünk a szállásunkról reggel, és elénk tárult a ködbe burkolózó Székelykő fenséges látványa.