Határtalanul 2019

Határtalanul 2019.

 

 

A Bátonyterenyei Bartók Béla Térségi Általános Iskola - összefogva a Kossuth Lajos Tagintézménnyel - sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul tanulmányi kirándulásra. A program célja, hogy az általános iskolák hetedik évfolyamos tanulói elutazhassanak a szomszédos államok magyarlakta területeire, megismerhessék az ott élő magyarokat, erősítsék nemzeti identitásukat, bővítsék ismereteiket a történelmi Magyarországról. Ebben az évben 40 tanuló és 4 kísérő pedagógus vágott neki a hosszú útnak, Erdély felé. Változatos, és színes programok várták a diákokat az öt naposra tervezett túrán. Az első napon útba ejtették Nagyváradot, ahol megtekintették a római katolikus székesegyházat, illetve az Egyházművészeti Múzeumot, benne Szent László ereklyetartójával. A hosszú és fárasztó buszozás után a kora esti órákban érkezett meg a csapat Torockóra, ahol gyönyörködhettek a lenyugvó nap fényében fürdő Székelykő fenséges látványában. Miután mindenki elfoglalta szálláshelyét, a vendégszerető házigazdák gondoskodtak a finom vacsoráról.

A második nap Torda volt a célállomás, végig járhatták a híres sóbánya tárnáit, túrázhattak a hasadéknál. Torda után a kincses Kolozsvár következett, ahol megtekintették Mátyás király lovasszobrát, illetve szülőházát. A program a házsongárdi temetőben ért véget, a tanulók megkoszorúzták Apáczai Csere János sírját. A tartalmas nap végén ellátogattak a torockói Néprajzi Múzeumba, a vízimalomba, ahol közelebbről megismerkedhettek Torockó történelmével, néphagyományaival.

A következő nap folytatódtak a helyi programok. A tanulók egy zenés, vidám irodalmi műsort mutattak be a torockószentgyörgyi általános iskolásoknak, majd ezt követően megismerkedhettek az iskola tanulóival. Nem volt idő pihenésre, egy hosszú gyalogtúra várt rájuk a torockószentgyörgyi várhoz, illetve a Székelykőhöz. Feltárult előttük a környék természeti szépsége, növény-és állatvilága. A nap végén a Böjte Csaba testvér által alapított Szent Teréz Gyermekotthonnal ismerkedtek meg a tanulók. Itt átadták az általuk hozott ajándékokat az otthon kis lakóinak.

A negyedik nap Gyulafehérvár és Nagyenyed szerepelt a programban. Gyulafehérváron az érseki székesegyházat, a Hunyadiak síremlékét, az ortodox templomot nézték meg a tanulók, majd visszafelé megálltak Nagyenyeden, bemehettek a Bethlen Kollégiumba, melynek épületében megtekintették a Természetrajzi Múzeum kiállítását. Természetesen nem maradhatott ki a nagyenyedi vár sem.

Az ötödik nap reggelén még egy utolsó pillantást vethettek Torockóra és a Székelykőre, majd elindultak hazafelé, de még útközben tettek egy kitérőt Nagyszalontára. Megnézték a Csonka Toronyban berendezett Arany János kiállítást, a költő személyes tárgyait, gazdagon berendezett dolgozószobáját, majd átsétáltak az emlékházba, és láthatták a költő gyermekkorának helyszínét.

Az idei kirándulás ismét felejthetetlenre sikerült, a tanulók életre szóló emlékekkel térhettek haza.

 

 

 

 

 

 

.